top of page
Търсене

Финална пресконференция

ПО ПРОЕКТ ROBG-348 AADANUBE


Фондацията “Идеин развитие”- Русе и партньорите и от „Асоциация за устойчиво развитие Слатина“, Олт, Румъния съобщиха на заключителна пресконференция в хотел в Hotel & Pub Roger’s, че успешно са приключили съвместен проект, наречен „Любителски риболов по Дунав: Дунавски риболовни маршрути“, № ROBG-348, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020.

Необичайният брифинг се превърна в интересно предколедно събитие и полезна дискусия, в която участваха 22-ма любители риболовци. Те коментираха любопитни детайли по реализирането на 18-месечните усилия на партньорите, създали нови туристически продукти за устойчиво и безопасно използване на природното наследство и за щадящо развитието на природните ресурси в региона на Дунав.

След сериозни проучвания и социални сондажи бяха поставени основите на перспективна програма, свързана с развитието на любителския риболов. Към двата туристически продукта – Интерактивна платформа “Дунавски риболовни маршрути” и българо – румънския фестивал “Любителски риболов по Дунав” е изградена и маркетингова стратегия за по-резултатното им популяризиране; Селектирани са нови подходи (стратегии) за информираност относно ползите от приктикуването на любителския риболов, както и неговите социални и икономически проекции в трансграничния българо-румънски регион. Важен резултат от дейностите са повишената екокултура и отговорността към опазването на природата от двете страни на Дунав.

Освен туристическите продукти вече работи интерактивната GIS базирана платформа, с мобилно приложение https://fishmap.online/, което осигурява максимално полезна информация и карти за най-добрите и най-популярните места за риболов, както от брега, така и с лодка, в трансграничния регион.


Продуктът е лесно достъпен и притежава интуитивна гъвкавост, като само за няколко минути участниците в брифинга успяха да визуализират и нанесат върху картите нови риболовни места. Основната идея е платформата да се развива само чрез авторска информация и снимки, като масивът непрекъснато се допълва и уголемява. Кристи Динка, представител на „Асоциация за устойчиво развитие – Слатина”, сподели полезна информация за изискванията на румънската гранична полиция, за цените на риболовните билети – откъде и как могат да се купят, какви са таксите за различните места, посещавани от риболовците в Румъния.

Участниците предложиха към платформата да се добави секция „Състезания“ – с актуална информация за календара на риболовната надпревара от двете страни на Дунав. В момента подобна информация се обменя/намира само в страницата с коментари. Риболовци от Русе разказаха, че все по-трудно опазват езерото Липник от набези на бракониери, като споделиха истински истории, но също така и добри социални практики.

12 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page